Neler Yaptık?

Neler Yaptık?

Değerli meslektaşlarım,

Hepinizi en samimi duygularımla selamlıyor, yeni yıldan bu yana mesleğimiz ve meslektaşlarımız için neler yaptığımızı anlatmak istiyorum.

Bildiğiniz üzere Resmi Gazete’de yayımlanan tebliğ ile Ocak 2020 itibariyle e-Arşiv Fatura uygulamasına geçme zorunluluğu getirildi. Belirli kriterleri sağlayan işletmelerin e- arşiv faturaya geçmeleri mecburiyeti, meslektaşlarımızı da kapsamaktadır. Manuel düzenlenen faturaların yeni yıl itibariyle internet ortamında kesilecek olmasının meslektaşlarımızı zor duruma düşüreceğinden hareketle derhal bir karar aldık ve tüm üyelerimizi davet ettiğimiz e-arşiv faturanın ne demek olduğunu ve nasıl kesildiğini anlatan bir eğitim düzenledik. Gelir İdaresi Başkanlığı yetkilileri ve konunun uzmanları tarafından verilen eğitim ile meslektaşlarımızı bilgilendirdik. Ayrıca bununla yetinmeyip internet sitemizde faturanın nasıl kesileceğini gösteren kılavuz yayımlayıp güncel bilgileri meslektaşlarımızla paylaştık

Değerli meslektaşlarım,

Eczacılar olarak her yıl düzenli şekilde yaşadığımız mağduriyetin bir yenisiyle daha karşı karşıyayız. İlaç Fiyat Kararnamesi'nin güncellenme tarihi yaklaştıkça piyasada bulunan ilaçların bazıları bir anda ortadan kayboluyor. Eczacıların bu olayda hiçbir kabahati olmamalarına rağmen sorumlu tutulmaları kabul edilebilir değildir. Bizim esas görevimiz Birinci Basmak Sağlık Hizmeti vermemizden ötürü hastalara şifa dağıtmaktır. Dolayısıyla eczanemize gelen bir hastaya ilaç vermemek gibi bir durum söz konusu olamaz. Ama ne yazık ki öteden beri toplumumuzda görülen bu yanlış tutum, biz eczacıları olumsuz anlamda etkiliyor. Eczanelerimize gelen hastalara ilaç yok demenin derin üzüntüsünü yaşadığımız halde ilaçların olmamasının müsebbibi eczacılarmış gibi lanse ediliyor. Yaşanılan sıkıntıya dikkat çekmek amacıyla basın yayın mensuplarına verdiğimiz röportajlarda eczacıların ilaç yokluğu konusunda hiçbir etkilerinin olmadığını aksine olumsuz anlamda etkilendiklerini ve bu sorunun nasıl çözülmesi gerektiğini söyledik. Nitekim söylemlerimiz çeşitli televizyon ve gazetelerde yer buldu. Dileriz yetkili merciiler gerekli tedbirleri alıp düzenli olarak meydana gelen problemin bir sonraki sene tekrar etmesinin önüne geçerler.

Değerli meslektaşlarım,

Biz eczacılar, toplum sağlığına hizmet etmemizden dolayı kamu görevini yerine getiren meslekler arasındayız. İnsanların ilaca erişmesine ve sağlık danışmanlığı almasına olanak veren eczacılar kamu tarafından kabul görmelidir. Bu doğrultuda Birinci Basamak Sağlık Hizmeti Sunucusu kapsamına dâhil edilmemiz son derece yerinde bir karardır. Biz de Ankara Eczacı Odası olarak Ankara'daki meslektaşlarımızın kamuda daha görünür kılınmaları ve ilgili kurumlarca gösterilen itibarın resmiyet kazanması için Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı Sayın Mansur Yavaş ile görüşme gerçekleştirdik. Görüşmemizin gündem maddelerini internet sitemizde yayınladık fakat bir başlığa burada dikkat çekmek istiyorum. Üzerinde durduğumuz ve öncelik sıralamasında ilk maddeye yerleştirdiğimiz konu, şehrimizdeki eczacıların kamu hizmet tarifesinden yararlanmalarıydı. Böyle bir istekte bulunmamızın asıl sebebi alacağımız indirimler değil, kamunun bizi kabul etmesi ve bu kabulün resmiyet kazanmasıdır. Bizler de bu vesileyle Sayın Yavaş'a talebimizi ilettik ve gereken çalışmaların yapılacağının sözünü aldık.

Değerli meslektaşlarım,

Meslek örgütünü meslek örgütü yapan temel birimlerden biri bölge temsilcileri ve sorumlularıdır. Bizim anlayışımıza göre tabandan tavana doğru koordineli bir birliktelik sağlanamazsa başarı elde edilemez. Dolayısıyla eczacılarımızın sorunlarını, şikâyetlerini, istek ve taleplerini birinci ağızdan öğrendiğimiz, meslektaşlarımızla doğrudan iletişim kurduğumuz bölge temsilcileri ve sorumlularına bir hayli önem veriyoruz. Bu bağlamda bölge temsilcilerimizle bir araya gelerek ilk toplantımızı gerçekleştirdik. Yönetime geldiğimiz süre içerisinde neler yaptığımızı ve ilerleyen zaman dilimindeki hedeflerimizi kendileriyle paylaştık. Ardından temsilcilerimiz ve sorumlularımızın sorularını yanıtlayıp görüşlerini dinledik. Bundan sonraki süreçte meslek örgütümüzde hayati önemi haiz bu birimine oldukça fazla değer verip sık sık görüşerek birliktelik içerisinde olacağız.

Değerli meslektaşlarım,

Ankara Eczacı Odası'nın TEB içerisinde yer almasının önemini defaatle dile getirmiş ve çabalarımız sonucunda nihayet Birliğimiz yönetiminde yer almıştık. Kısa sürede bu başarının meyvelerini almaya başladığımızı bir örnekle açıklamak isterim. Sosyal Güvenlik Kurumu ile imzalanacak Protokol içinde bulunduğumuz dönemin önemli konularından biridir. Ankara Eczacı Odası gibi en çok üyeye sahip ikinci Odanın böylesine önemli bir protokolde görüşlerini dile getirmesinin mesleğimize katkı sunacağına olan inancımızla, SGK Protokol Komisyonu Toplantısına katılarak tabanın istek ve taleplerinin protokolde yer bulması için görüşlerimizi aktardık. Eminim ki geniş bir mutabakatla üzerinde uzlaştığımız fikirlerimiz protokolde yer bulacak ve mesleğimiz bu durumdan kazançlı çıkacaktır.

Değerli meslektaşlarım,

Meslektaşlarımızın bizlere verdiği destekle ve ilgili kanunlardan aldığımız yetkiyle eczacıların haklarını savunmak ve sorunlarına çözümler üretmek görevini büyük bir kararlılıkla sürdürüyoruz. Mesleğini çeşitli şekillerde icra eden tüm meslektaşlarımız için var gücümüzle çalışıyoruz ve çalışmaya devam edeceğiz. Şeffaflık ilkesi ve haber alma hakkına olan bağlılığımız gereği, önümüzdeki süreçte de sizi bilgilendirmeye devam edeceğimizi belirterek her birinize saygılarımı ve sevgilerimi sunuyorum.

ECZ. TANER ERCANLI
ANKARA ECZACI ODASI BAŞKANI